Call us toll free: 03/233 23 56
Top notch Multipurpose WordPress Theme!
Call us toll free: 03/233 23 56

Granola

door Het Natuurhuis in Comments: 0

Verwarm de oven op 180C°. Smelt mix 3 in een pannetje op het vuur. Meng mix 1 in een grote kom en voeg mix 3 bij mix 1. Neem een ovenschaal en leg bakpapier over de bodem. Verspreid de mengeling van mix 1 en mix 3 over het bakpapier. Hou er rekening mee dat je het niet dikker dan 1 cm op het bakpapier legt! Anders wordt het niet lekker krokant. Als je nog over hebt van de mengeling neem dan beter een 2de ovenschaal en verspreid daar de rest op. Plaats de ovenschaal in de voorverwarmde oven gedurende +/- 30 minuten. Let wel op dat je de mengeling om de 10 minuten eventjes omroert. Elke oven verschilt en sommige willen hun granola een beetje donkerder dan de andere. Daarom raden we aan om tegen het einde van de tijd zelf even te kijken of de kleur naar wens is. Het krokante komt pas als je de ovenschaal uit de oven haalt. Wanneer de mengeling helemaal is afgekoeld krijg je pas echt die lekkere crunch. Nu is het tijd om mix 2 erbij te voegen! Meng alles nog eens goed door elkaar.
Nu is je Granola klaar om over je yoghurt, smoothie, platte kaas, … te strooien!
Smakelijk!

BEWAARTIP: Doe de overschot van de granola in een gesloten potje.

EXTRA BENODIGDHEDEN: bakpapier & platte ovenschaal

INGREDIËNTEN VOOR +/- 1 WEEK VOOR 2 PERSONEN:

MIX I

  • 150g havervlokken
  • 75g hazelnoten
  • 100g amandelen
  • 75g gepofte quinoa
  • 50g lijnzaad
  • 50g zonnebloempitten
  • 50g pompoenpitten
  • 1tl kaneelpoeder
  • ½ tl gemberpoeder
  • ½ tl kardemonpoeder

 

MIX II

  • 50g gojibessen
  • 50g rozijnen
  • 50g moerbeien
  • 50g cranberries

 

MIX III

  • 3 el ahornsiroop
  • 4 el kokosolie
  • 5 el agavesiroop

 

Thaise groene curry

door Het Natuurhuis in Comments: 0

Neem een wok en zet deze op een groot vuur. Doe het zakje kokoscrème in de wok en giet er een scheutje water bij (zo kan de kokoscrème niet verbranden!). Roer totdat je een vaste crème krijgt. Voeg de groene curry bij de kokoscrème en roer gedurende 2 minuten. Giet er nu de kokosmelk bij en zet het vuur wat lager. Nu kan je de groenten en het vlees voorbereiden. Kuis de gember en snij in dunne plakjes. Kneus het witte gedeelte van het citroengras met de achterkant van je mes (zo komen de aroma’s makkelijker vrij). De aubergine mag je in blokjes van ongeveer 2×2 snijden. Verwijder het steeltje van de shiitake en snij het hoedje in 4 partjes, de mini-mais snij je overlangs in 2. Zet het vuur van de wok terug hoger. Doe als eerste het citroengras en de gember in de wok. Voeg de aubergineblokjes erbij en laat dit even garen.
Nu mag je al de boontjes, sugar snaps, peultjes, mais en shiitake mee in de wok gooien. Dit mag je allemaal een tijdje laten garen en regelmatig omroeren. Voor de spicy lovers onder ons; voeg er eventueel wat chilipeper bij of nog een extra lepel currypasta. De sojascheuten doe je er bij vlak voor je alles uit de wok haalt. Verdeel de curry over de 4 borden en scheur er de thaise basilicum en koriander over.
Serveer er wat gestoomde jasmijn rijst bij on the side.

INGREDIËNTEN

  • 250g kip/tofu/varken/rund/…
  • 2el groene curry (Amaizing)
  • ½ duim gember
  • 1 stengel citroengras
  • 1 handvol thaise basilicum
  • 1 handvol koriander
  • 1 zakje kokoscrème (Rapunzel)
  • 400ml kokosmelk (Rapunzel)
  • ½ aubergine
  • Handvol sugar snaps
  • Handvol groene boontjes
  • Handvol peultjes
  • 5 mini mais
  • 250g Sojascheuten
  • 250g Shiitake champignons

 

Bonenschotel

door Het Natuurhuis in Comments: 0

Week de bonen in tweemaal zoveel water en laat ze een nacht rusten. Spoel de bonen af en kook ze in gezout water. Wanneer deze gaar zijn zet je ze even aan de kant zodat ze wat kunnen rusten in hun kookvocht. Was de groenten met een groentenborsteltje en snij ze in partjes. Verwarm de oven voor op 180°. Neem een ovenbestendige pot en giet wat olijfolie op de bodem. Pers 2 tenen look uit en bakt deze tot ze een goudgele kleur hebben. Voeg 3el van de bonen bij en prak ze met een vork of pureestamper tot een smeuïge massa. Dit zorgt voor een mooie binding. Doe de groenten erbij en breng op smaak met currypoeder, komijnpoeder en de bouillon. Schep er de bonen bij met hun vocht en zorg dat deze net onder staan. Roer nog eens goed om. Bedek met een deksel en plaats de pot in de oven. Laat alles sudderen voor een uurtje en uw gerecht is klaar!
Een heerlijk recept voor de koude winterdagen.
Smakelijk!

INGREDIENTEN:

  • 50gr. gedroogde zwarte bonen
  • 50gr. gedroogde witte bonen
  • 50gr. gedroogde rode bonen
  • 1 grote rode biet
  • 2 grote wortelen
  • 1 blauwe raap
  • 1 gele raap
  • 1 koolrabi
  • 4 tenen look
  • 1tl curry madras
  • 1tl komijnpoeder
  • 1tl bouillonpasta (morga)

 

Veganistische linzenkroket

door Het Natuurhuis in Comments: 0

Kook de linzen in 300ml water samen met de groentenbouillon. Snijd de wortel, paprika en courgette in fijne blokjes. Snipper de ui en pel de look. Zet een braadpan op medium vuur en stoof de ui tot ze goudgeel is, pers er de look over en voeg de blokjes groenten erbij. Stoof dit tot alle groenten gaar zijn. Kruid de groenten met de paprikapoeder, oregano, chilivlokken, herbamare en peper.

Wanneer de linzen bijna gaar zijn mag je de haver eraan toevoegen, dit zal het geheel binden. Laat het nog even koken tot de haver ook gaar is ( er mag geen kookvocht meer overblijven). Doe de linzen-havermengeling in een mengkom en voeg de groenten eraan toe, werk af met tomatenpuree. Meng alles goed tot je een vaste consistentie hebt. Zet het voor ongeveer een uurtje in de koelkast.

Wanneer de vulling koud is kan je beginnen vormen. Neem ongeveer één grote eetlepel van de vulling in je hand en rol tot een balletje, duw het dan met je beide handpalmen een beetje plat tot je een kleine burger verkrijgt en rol het nadien in de rijstkruim. Herhaal dit tot de vulling op is.

Bak de kroketjes 3 min. aan beide zijde in een hete pan met kokosolie. Je kan ze serveren met een frisse salade of gewoon zo als snackje!

Smakelijk!

 

INGREDIËNTEN:

  • 1 kleine wortel
  • 1 kleine rode paprika
  • 1 kleine courgette
  • 1 ui
  • 2 tenen look
  • 100gr. bruine linzen
  • 50gr. fijne haver
  • 1tl. groentenbouillon ( Morga )
  • 1tl. tomatenpuree
  • 1tl. paprikapoeder
  • 1/2tl. oregano
  • 1/3tl. chilivlokken
  • Rijstkruim ( organ ) om te paneren

 

Risotto met waterkers

door Het Natuurhuis in Comments: 0

Snipper de ui en stoof ze aan in een diepe pan in olijfolie, op een middelhoog vuurtje.  Doe de risottorijst mee in de pan en roer alles tot de korrel er glazig uitziet.  Blus dit met witte wijn en laat de wijn inkoken.  Nu kan je beetje bij beetje (pollepel) de bouillon hieraan toevoegen.  Je moet wel telkens na elke lepel alles omroeren totdat de bouillon in de rijst is getrokken.  Herhaal dit bij elke lepel bouillon die je in de pan doet. Was ondertussen de bussel waterkers.  Snij deze nadien fijn.

Zet een 2de pan op het vuur om de zonnebloempitten te roosteren.  Hiervoor heb je GEEN olie nodig.  De pitjes mogen zo in de pan, maar let er wel op dat je ze regelmatig omroert zodat ze niet aanbranden!  Van zodra ze geroosterd zijn zet je de pan van het vuur.

Strooi de parmezaanse kaas over de risottorijst, roer alles eens goed om totdat de kaas gesmolten is.  Nu mag je de waterkers erbij voegen en weer roer je alles goed om.

Doe de risotto in een diep bord en strooi pas als laatste de geroosterde zonnebloempitjes erover.

Laat het smaken!

INGREDIËNTEN:

  • 1 ui
  • 2 dl witte wijn
  • 1/2l groentenbouillon
  • 100gr risottorijst
  • 1 bussel waterkers
  • geraspte parmezaanse kaas
  • hand vol zonnebloempitten

 

Geglaceerd linzenbroodje

door Het Natuurhuis in Comments: 0

Verwarm de oven op 170°C. Kook de linzen tot ze bijna puree zijn, rooster de walnoten 5min. in de oven en week het lijnzaad in water. Sauteer ondertussen de ui en look in een braadpan, voeg er de groenten en rozijnen aan toe en laat nog 5min. stoven tot alles gaar is. Giet de linzen af en meng met de groenten. Voeg er al de rest van de ingrediënten aan toe en smaak af met peper en herbamare.

Meng voor het glazuur alles in een kom en hou apart.

Neem een kleine bakvorm of een muffinvorm voor individuele broodjes en doe er het linzen mengsel in. Glaceer met een borsteltje de bovenkant van het broodje. Zet de broodjes in de oven voor ongeveer een kwartier, haal ze eruit en glaceer ze nog een keertje. Bak ze nog eens een kwartier af. Haal ze uit de oven en glaceer voor de laatste maal. Nu mogen ze uit de bakvorm en ze klaar om van te smullen!

Eet smakelijk!

 

INGREDIËNTEN:

  • 50gr groene linzen
  • 50gr gehakte walnoten
  • 1 el gebroken lijnzaad
  • 1 teentje knoflook geperst
  • 1 kleine ui gesnipperd
  • 50gr selderblokjes
  • 1/2 geraspte appel
  • 50gr geraspte wortel
  • 1 el rozijnen
  • 1 el havermeel
  • 1 tl verse tijm
  • peper en herbamare
  • 1/3 tl chilivlokken

 

Voor het glazuur:

  • 1 el ketchup
  • 1 tl ahornsiroop
  • 1/2 tl appeldiksap
  • 1/2 tl balsamicoazijn
  • 1/2 tl sojasaus