Call us toll free: 03/233 23 56
Top notch Multipurpose WordPress Theme!
Call us toll free: 03/233 23 56

Auberginelasagne

door Het Natuurhuis in Comments: 0

Bereidingswijze: bestrooi de aubergineplakken met zeezout en leg ze tussen een keukenhanddoek. Laat 3 uur rusten.
Dep de plakjes droog en strooi er bloem op. Bak ze goudbruin in olijfolie en leg ze nadien op keukenpapier.

De saus: neem een pot en stoof de ui en look goudgeel. Voeg de tomaten toe en laat 15 minuten sudderen.
Doe er nadien de passata bij samen met de Provençaalse kruiden en laat 45 minuten trekken.
Doe er naar eigen smaak peper en herbamare bij. Neem een ovenschaal en schik er de aubergineplakken in.
Leg er de mozzarella op en giet er dan wat saus over. Herhaal dit enkele keren en werk af met Parmezaanse kaas. 30 minuten in een voorverwarmde oven van 180°C. Heel lekker met biologisch volgranen brood.

Ingrediënten:

  • 3 aubergines, in plakken gesneden
  • 3 soeplepels tarwebloem
  • 1 ui, gesnipperd
  • 2 tenen knoflook, geperst
  • 1 theelepel Provençaalse kruiden
  • 350g tomaten, in blokjes gesneden
  • 1L passata
  • 5 bolletjes mozzarella, in plakjes gesneden
  • 100g gemalen Parmezaanse kaas

 

Lamsstoofpotje

door Het Natuurhuis in Comments: 0

De wortelen mag u in grove stukken snijden samen met de knolselder, witte raapjes en koolrabi. Verwarm de oven op 150°C. Snipper de ui en plet de look. Zet een grote stoofpot op een zacht vuurtje. Hier mag u de ui in aanstoven. Van zodra deze glazig is mag u de geplette look er aan toevoegen. Stoof dit nog rustig verder. Zet een pan op het groot vuur en braad het lamsstoofvlees (of seitan) goed bruin. Als het stoofvlees mooi bruin ziet mag u de kruiden (curry madras, komijn en korianderpoeder) en het speltbloem (of vegabin) er aan toevoegen. Dit alles moet je even omroeren en van zodra je de kruiden goed ruikt mag je dit bij de ui doen. De gesneden groenten mogen nu mee in de grote stoofpot. Dit alles mag je onder zetten met water. Laat alles even opkoken en zet dan de stoofpot in de oven voor minstens 1u. Je kan als sidedish volkoren rijst gebruiken of ook met quinoa is dit gerechtje een topper.

Smakelijk!

Ingrediënten:

  • 3 wortelen
  • 1 grote ui
  • 2 tenen knoflook
  • 2 witte raapjes
  • Halve knolselder (kleintje)
  • 1 koolrabi
  • 300 à 400g lams-stoofvlees (dit kan ook vervangen worden door seitan)
  • 1tl curry madras
  • 1tl komijn
  • 1tl korianderpoeder
  • 1el speltbloem (dit kan vervangen worden door bv vegabin of arrowroot voor uw binding)

 

Daikon met miso saus

door Het Natuurhuis in Comments: 0

Schil de daikon en snij deze in dikke schijven van +/- 3cm.  Doe de schijfjes Daikon in een pot met water zodat ze half onder staan en voeg hierbij het dashipoeder toe.  Dit moet een 25 minuten koken tot het gaar is (even voelen met een vork of ze gaar zijn).  Doe in een aparte mengkom de rijstsiroop en de miso pasta.  Voeg hier een 8 tal eetlepels kookvocht van de Daikon aan toe.  Meng dit goed tot dat er een dikke saus is gevormd. Snij de pijpajuin in fijne ringetjes. Neem de Daikon uit de pot en leg ze op een bord, werk af met een lepel misosaus en strooi hierover de fijngesnede pijpajuin.   Laat het smaken!

Ingrediënten:

  • 1 daikon
  • 1 el miso pasta
  • 1 el rijstsiroop
  • 1 tl dashipoeder
  • 1 stengel pijpajuin

 

Japanse groentenschotel

door Het Natuurhuis in Comments: 0

Voor 4 personen: Schil de wortel en snij ze in grote stukken.  Met de daikon mag u hetzelfde doen.  Zet 100ml water op het vuur en voeg daar de kombu dashi, rijstsiroop en shoyu bij.  Laat dit een aantal minuten koken.  Zet de pot nadien op een zacht vuurtje en voeg er de wortel en de daikon aan toe.  Laat dit sudderen tot de groenten gaar zijn.  Prik er eventueel even in met een vork zodat je zeker bent.  Voeg er op het laatste de erwten en peultjes of boontjes aan toe want deze moeten maar even koken zodat ze beetgaar worden. Dit alles mag u zo opdienen.  Je hoeft niets af te gieten want er zit enorm veel smaak in de bouillon. Smakelijk!

Ingrediënten:

  • 4 Wortel
  • 1 Daikon
  • 200g Erwten
  • 100g Peultjes of boontjes
  • 1 zakje Kombu Dashi (Terrasana),
  • 2el rijstsiroop
  • 3el shoyu
  • 100ml water

 

Curry van kikkererwten

door Het Natuurhuis in Comments: 0

Snipper de ui fijn. Plet de look onder je mes en hak het fijn (zo komt er meer smaak vrij!). De grote wortel en de courgette mag u in kleine blokjes snijden. De champignons worden in partjes gesneden en de bloemkool in hele kleine roosjes.
Stoof de champignons aan tot ze mooi goudbruin zijn. Voeg hier de ui en de look aan toe. Als de ui glazig is geworden mag u de blokjes wortel, courgette en roosjes bloemkool eraan toevoegen. Roer alles eens goed door mekaar en doe er de gekookte kikkererwten bij. Van zodra de wortel beetgaar is voeg je de currypoeder en de morgabouillon eraan toe. Kruid het geheel af met herbamare en zwarte peper. Giet de kokosmelk erover en laat alles 20 minuutjes sudderen op een zacht vuurtje. Dresseer alles in een gezellige diepe schaal en werk af met de blaadjes koriander.
Smakelijk!

INGREDIËNTEN:

  • 250g gekookte kikkererwten
  • 1 grote wortel
  • 1 ui
  • 2 teentjes knoflook
  • 150g champignons
  • ½ kleine bloemkool
  • 1 kleine courgette
  • 1 blikje kokosmelk
  • 1tl indische currypoeder
  • 1/2tl morga bouillon
  • 1 handje koriander

 

Salade van koolrabi

door Het Natuurhuis in Comments: 0

Was de waterkers en zwier droog, zet even opzij. Schil de koolrabi en snijd in blokjes van ½ cm. Maak een dressing van de griekse yoghurt, zure room, look, citroensap, olijfolie en munt. Meng de koolrabi met de dressing en breng op smaak met herbamare en peper. Dresseer dit op een bord en werk af met waterkers. Giet er eventueel nog een beetje olijfolie over.
Laat het smaken!

INGREDIËNTEN:

  • 1 koolrabi
  • 2 el griekse yoghurt
  • 1 el zure room
  • 1 teentje look
  • ½ sap van citroen
  • 1 el olijfolie
  • 1 bussel waterkers
  • handvol munt fijngesneden

 

Gegratineerde venkel

door Het Natuurhuis in Comments: 0

Kuis de venkel, maar laat de wortel eraan. Snij de knol in 4 gelijke stukken. Neem een ondiepe braadpan waar je de venkel, klontjes vetstof en anijsdrank in legt. Gaar dit op een klein vuurtje met het deksel op de pan.
Zet de grill van je oven op. Van zodra de venkel klaar is leg je deze in een ovenschotel (hou het vocht eventueel bij om er een lekker sausje van te maken). Strooi de kaas over de venkel en zet de ovenschotel onder de grill (+/-10min) totdat de kaas een mooi goudkleurig korstje heeft.

TIP: Strooi er eventueel een beetje verse dille over, of het groen van de venkel.

Smakelijk!

INGREDIËNTEN VOOR 4 PERSONEN:

  • 3 venkels
  • 100gr boter
  • ghee of een andere plantaardige vetstof
  • 10cl anijsdrank
  • 150gr geraspte parmezaanse kaas

 

Thaise groene curry

door Het Natuurhuis in Comments: 0

Neem een wok en zet deze op een groot vuur. Doe het zakje kokoscrème in de wok en giet er een scheutje water bij (zo kan de kokoscrème niet verbranden!). Roer totdat je een vaste crème krijgt. Voeg de groene curry bij de kokoscrème en roer gedurende 2 minuten. Giet er nu de kokosmelk bij en zet het vuur wat lager. Nu kan je de groenten en het vlees voorbereiden. Kuis de gember en snij in dunne plakjes. Kneus het witte gedeelte van het citroengras met de achterkant van je mes (zo komen de aroma’s makkelijker vrij). De aubergine mag je in blokjes van ongeveer 2×2 snijden. Verwijder het steeltje van de shiitake en snij het hoedje in 4 partjes, de mini-mais snij je overlangs in 2. Zet het vuur van de wok terug hoger. Doe als eerste het citroengras en de gember in de wok. Voeg de aubergineblokjes erbij en laat dit even garen.
Nu mag je al de boontjes, sugar snaps, peultjes, mais en shiitake mee in de wok gooien. Dit mag je allemaal een tijdje laten garen en regelmatig omroeren. Voor de spicy lovers onder ons; voeg er eventueel wat chilipeper bij of nog een extra lepel currypasta. De sojascheuten doe je er bij vlak voor je alles uit de wok haalt. Verdeel de curry over de 4 borden en scheur er de thaise basilicum en koriander over.
Serveer er wat gestoomde jasmijn rijst bij on the side.

INGREDIËNTEN

  • 250g kip/tofu/varken/rund/…
  • 2el groene curry (Amaizing)
  • ½ duim gember
  • 1 stengel citroengras
  • 1 handvol thaise basilicum
  • 1 handvol koriander
  • 1 zakje kokoscrème (Rapunzel)
  • 400ml kokosmelk (Rapunzel)
  • ½ aubergine
  • Handvol sugar snaps
  • Handvol groene boontjes
  • Handvol peultjes
  • 5 mini mais
  • 250g Sojascheuten
  • 250g Shiitake champignons

 

Bonenschotel

door Het Natuurhuis in Comments: 0

Week de bonen in tweemaal zoveel water en laat ze een nacht rusten. Spoel de bonen af en kook ze in gezout water. Wanneer deze gaar zijn zet je ze even aan de kant zodat ze wat kunnen rusten in hun kookvocht. Was de groenten met een groentenborsteltje en snij ze in partjes. Verwarm de oven voor op 180°. Neem een ovenbestendige pot en giet wat olijfolie op de bodem. Pers 2 tenen look uit en bakt deze tot ze een goudgele kleur hebben. Voeg 3el van de bonen bij en prak ze met een vork of pureestamper tot een smeuïge massa. Dit zorgt voor een mooie binding. Doe de groenten erbij en breng op smaak met currypoeder, komijnpoeder en de bouillon. Schep er de bonen bij met hun vocht en zorg dat deze net onder staan. Roer nog eens goed om. Bedek met een deksel en plaats de pot in de oven. Laat alles sudderen voor een uurtje en uw gerecht is klaar!
Een heerlijk recept voor de koude winterdagen.
Smakelijk!

INGREDIENTEN:

  • 50gr. gedroogde zwarte bonen
  • 50gr. gedroogde witte bonen
  • 50gr. gedroogde rode bonen
  • 1 grote rode biet
  • 2 grote wortelen
  • 1 blauwe raap
  • 1 gele raap
  • 1 koolrabi
  • 4 tenen look
  • 1tl curry madras
  • 1tl komijnpoeder
  • 1tl bouillonpasta (morga)

 

Veganistische linzenkroket

door Het Natuurhuis in Comments: 0

Kook de linzen in 300ml water samen met de groentenbouillon. Snijd de wortel, paprika en courgette in fijne blokjes. Snipper de ui en pel de look. Zet een braadpan op medium vuur en stoof de ui tot ze goudgeel is, pers er de look over en voeg de blokjes groenten erbij. Stoof dit tot alle groenten gaar zijn. Kruid de groenten met de paprikapoeder, oregano, chilivlokken, herbamare en peper.

Wanneer de linzen bijna gaar zijn mag je de haver eraan toevoegen, dit zal het geheel binden. Laat het nog even koken tot de haver ook gaar is ( er mag geen kookvocht meer overblijven). Doe de linzen-havermengeling in een mengkom en voeg de groenten eraan toe, werk af met tomatenpuree. Meng alles goed tot je een vaste consistentie hebt. Zet het voor ongeveer een uurtje in de koelkast.

Wanneer de vulling koud is kan je beginnen vormen. Neem ongeveer één grote eetlepel van de vulling in je hand en rol tot een balletje, duw het dan met je beide handpalmen een beetje plat tot je een kleine burger verkrijgt en rol het nadien in de rijstkruim. Herhaal dit tot de vulling op is.

Bak de kroketjes 3 min. aan beide zijde in een hete pan met kokosolie. Je kan ze serveren met een frisse salade of gewoon zo als snackje!

Smakelijk!

 

INGREDIËNTEN:

  • 1 kleine wortel
  • 1 kleine rode paprika
  • 1 kleine courgette
  • 1 ui
  • 2 tenen look
  • 100gr. bruine linzen
  • 50gr. fijne haver
  • 1tl. groentenbouillon ( Morga )
  • 1tl. tomatenpuree
  • 1tl. paprikapoeder
  • 1/2tl. oregano
  • 1/3tl. chilivlokken
  • Rijstkruim ( organ ) om te paneren