Call us toll free: 03/233 23 56
Top notch Multipurpose WordPress Theme!
Call us toll free: 03/233 23 56

Vegan Risotto

door Het Natuurhuis in Comments: 0

Bereidingswijze:

Verhit de olijfolie in de pan en fruit de uitjes en knoflook tot ze zacht zijn. Voeg de rijst toe en roer totdat de korrels glazig beginnen te worden. Giet de wijn bij de risotto en roer tot hij is verdampt. Voeg dan beetje bij beetje de bouillon toe tot de rijst alles geabsorbeerd heeft. Dit duurt een 25tal minuutjes. Voeg halverwege de bevroren erwtjes toe en vijf minuten voor het einde de raketsla.

Wanneer de rijst perfect gekookt is, voeg je de gist en amandelmelk toe. Roer goed en breng op smaak met zwarte peper. Smakelijk!

Ingrediënten:

  • 3 eetlepels olijfolie
  • 1 bos lente-uitjes, in schijfjes
  • 2 teentjes knoflook, geperst
  • 220 gr rijst (arborio)
  • 120 ml droge witte wijn
  • 600 ml groentebouillon
  • 80 gr bevroren erwtjes
  • 100 gr raketsla, gewassen en in stukjes getrokken
  • 20 gr voedingsgist
  • 2 eetlepels amandelmelk
  • zwarte peper

Heerlijke hummus

door Het Natuurhuis in Comments: 0

Doe de olijfolie, geperste knoflook, kikkererwten, Tahin, citroensap, zout, komijn en cayennepeper in een blender. Mix tot het geheel zacht en romig is. Proef en voeg tahin, sap of kruiden toe naar smaak. Garneer met paprikapoeder, sesamzaadjes en een extra scheutje olijfolie en serveer met crackers of zelfgemaakte wraps.

Extra smaakjes voor afwisseling?

Voeg een beetje gekookte rode biet en verse tijm toe. Of ovengeroosterde zoete aardappel en ciderazijn.

 

Ingrediënten:

  • 100 ml extra vierge olijfolie
  • 1 teentje knoflook, geperst
  • 1 klein blikje kikkererwten, gewassen en uitgelekt
  • 3 eetlepels Tahin, of meer naar smaak
  • sap van 1 citroen
  • 1 theelepel zout
  • snuifje gemalen komijn
  • snuifje gemalen cayenne peper
  • snuifje gemalen paprikapoeder
  • 1 theelepel sesamzaadjes

 

Auberginelasagne

door Het Natuurhuis in Comments: 0

Bereidingswijze: bestrooi de aubergineplakken met zeezout en leg ze tussen een keukenhanddoek. Laat 3 uur rusten.
Dep de plakjes droog en strooi er bloem op. Bak ze goudbruin in olijfolie en leg ze nadien op keukenpapier.

De saus: neem een pot en stoof de ui en look goudgeel. Voeg de tomaten toe en laat 15 minuten sudderen.
Doe er nadien de passata bij samen met de Provençaalse kruiden en laat 45 minuten trekken.
Doe er naar eigen smaak peper en herbamare bij. Neem een ovenschaal en schik er de aubergineplakken in.
Leg er de mozzarella op en giet er dan wat saus over. Herhaal dit enkele keren en werk af met Parmezaanse kaas. 30 minuten in een voorverwarmde oven van 180°C. Heel lekker met biologisch volgranen brood.

Ingrediënten:

  • 3 aubergines, in plakken gesneden
  • 3 soeplepels tarwebloem
  • 1 ui, gesnipperd
  • 2 tenen knoflook, geperst
  • 1 theelepel Provençaalse kruiden
  • 350g tomaten, in blokjes gesneden
  • 1L passata
  • 5 bolletjes mozzarella, in plakjes gesneden
  • 100g gemalen Parmezaanse kaas

 

Quinoasalade

door Het Natuurhuis in Comments: 0

Kook 1/3 quinoa met 2/3 water en een snuifje zout in een pot.
Rasp (indien mogelijk door een keukenrobot) de rode kool, wortelen, koolrabi en komkommer fijn.
Neem een mengkom en doe daar de honing en rode wijnazijn in. Roer dit totdat de honing is opgelost.
Voeg hier dan de walnoot- en olijfolie aan toe. Roer dit nog eens allemaal tesamen door mekaar tot je een vinaigrette hebt. Van zodra de quinoa gaar is gekookt, mag je deze afgieten en even op kamertemperatuur laten komen. Hier meng je dan de fijn geraspte groenten onder, samen met de vinaigrette en de walnoten.
Je kan dit eventueel afkruiden naar smaak met peper en zout.
Smakelijk!

Ingrediënten:

  • ¼ kleine Rode kool
  • 2 grote wortelen
  • 1 kleine koolrabi
  • ½ komkommer
  • 200g quinoa
  • 1el honing
  • 50ml walnootolie
  • 100ml olijfolie
  • 50ml rode wijnazijn
  • Handje vol walnoten

 

Lamsstoofpotje

door Het Natuurhuis in Comments: 0

De wortelen mag u in grove stukken snijden samen met de knolselder, witte raapjes en koolrabi. Verwarm de oven op 150°C. Snipper de ui en plet de look. Zet een grote stoofpot op een zacht vuurtje. Hier mag u de ui in aanstoven. Van zodra deze glazig is mag u de geplette look er aan toevoegen. Stoof dit nog rustig verder. Zet een pan op het groot vuur en braad het lamsstoofvlees (of seitan) goed bruin. Als het stoofvlees mooi bruin ziet mag u de kruiden (curry madras, komijn en korianderpoeder) en het speltbloem (of vegabin) er aan toevoegen. Dit alles moet je even omroeren en van zodra je de kruiden goed ruikt mag je dit bij de ui doen. De gesneden groenten mogen nu mee in de grote stoofpot. Dit alles mag je onder zetten met water. Laat alles even opkoken en zet dan de stoofpot in de oven voor minstens 1u. Je kan als sidedish volkoren rijst gebruiken of ook met quinoa is dit gerechtje een topper.

Smakelijk!

Ingrediënten:

  • 3 wortelen
  • 1 grote ui
  • 2 tenen knoflook
  • 2 witte raapjes
  • Halve knolselder (kleintje)
  • 1 koolrabi
  • 300 à 400g lams-stoofvlees (dit kan ook vervangen worden door seitan)
  • 1tl curry madras
  • 1tl komijn
  • 1tl korianderpoeder
  • 1el speltbloem (dit kan vervangen worden door bv vegabin of arrowroot voor uw binding)

 

Daikon met miso saus

door Het Natuurhuis in Comments: 0

Schil de daikon en snij deze in dikke schijven van +/- 3cm.  Doe de schijfjes Daikon in een pot met water zodat ze half onder staan en voeg hierbij het dashipoeder toe.  Dit moet een 25 minuten koken tot het gaar is (even voelen met een vork of ze gaar zijn).  Doe in een aparte mengkom de rijstsiroop en de miso pasta.  Voeg hier een 8 tal eetlepels kookvocht van de Daikon aan toe.  Meng dit goed tot dat er een dikke saus is gevormd. Snij de pijpajuin in fijne ringetjes. Neem de Daikon uit de pot en leg ze op een bord, werk af met een lepel misosaus en strooi hierover de fijngesnede pijpajuin.   Laat het smaken!

Ingrediënten:

  • 1 daikon
  • 1 el miso pasta
  • 1 el rijstsiroop
  • 1 tl dashipoeder
  • 1 stengel pijpajuin

 

Japanse groentenschotel

door Het Natuurhuis in Comments: 0

Voor 4 personen: Schil de wortel en snij ze in grote stukken.  Met de daikon mag u hetzelfde doen.  Zet 100ml water op het vuur en voeg daar de kombu dashi, rijstsiroop en shoyu bij.  Laat dit een aantal minuten koken.  Zet de pot nadien op een zacht vuurtje en voeg er de wortel en de daikon aan toe.  Laat dit sudderen tot de groenten gaar zijn.  Prik er eventueel even in met een vork zodat je zeker bent.  Voeg er op het laatste de erwten en peultjes of boontjes aan toe want deze moeten maar even koken zodat ze beetgaar worden. Dit alles mag u zo opdienen.  Je hoeft niets af te gieten want er zit enorm veel smaak in de bouillon. Smakelijk!

Ingrediënten:

  • 4 Wortel
  • 1 Daikon
  • 200g Erwten
  • 100g Peultjes of boontjes
  • 1 zakje Kombu Dashi (Terrasana),
  • 2el rijstsiroop
  • 3el shoyu
  • 100ml water

 

Curry van kikkererwten

door Het Natuurhuis in Comments: 0

Snipper de ui fijn. Plet de look onder je mes en hak het fijn (zo komt er meer smaak vrij!). De grote wortel en de courgette mag u in kleine blokjes snijden. De champignons worden in partjes gesneden en de bloemkool in hele kleine roosjes.
Stoof de champignons aan tot ze mooi goudbruin zijn. Voeg hier de ui en de look aan toe. Als de ui glazig is geworden mag u de blokjes wortel, courgette en roosjes bloemkool eraan toevoegen. Roer alles eens goed door mekaar en doe er de gekookte kikkererwten bij. Van zodra de wortel beetgaar is voeg je de currypoeder en de morgabouillon eraan toe. Kruid het geheel af met herbamare en zwarte peper. Giet de kokosmelk erover en laat alles 20 minuutjes sudderen op een zacht vuurtje. Dresseer alles in een gezellige diepe schaal en werk af met de blaadjes koriander.
Smakelijk!

INGREDIËNTEN:

  • 250g gekookte kikkererwten
  • 1 grote wortel
  • 1 ui
  • 2 teentjes knoflook
  • 150g champignons
  • ½ kleine bloemkool
  • 1 kleine courgette
  • 1 blikje kokosmelk
  • 1tl indische currypoeder
  • 1/2tl morga bouillon
  • 1 handje koriander

 

Granola

door Het Natuurhuis in Comments: 0

Verwarm de oven op 180C°. Smelt mix 3 in een pannetje op het vuur. Meng mix 1 in een grote kom en voeg mix 3 bij mix 1. Neem een ovenschaal en leg bakpapier over de bodem. Verspreid de mengeling van mix 1 en mix 3 over het bakpapier. Hou er rekening mee dat je het niet dikker dan 1 cm op het bakpapier legt! Anders wordt het niet lekker krokant. Als je nog over hebt van de mengeling neem dan beter een 2de ovenschaal en verspreid daar de rest op. Plaats de ovenschaal in de voorverwarmde oven gedurende +/- 30 minuten. Let wel op dat je de mengeling om de 10 minuten eventjes omroert. Elke oven verschilt en sommige willen hun granola een beetje donkerder dan de andere. Daarom raden we aan om tegen het einde van de tijd zelf even te kijken of de kleur naar wens is. Het krokante komt pas als je de ovenschaal uit de oven haalt. Wanneer de mengeling helemaal is afgekoeld krijg je pas echt die lekkere crunch. Nu is het tijd om mix 2 erbij te voegen! Meng alles nog eens goed door elkaar.
Nu is je Granola klaar om over je yoghurt, smoothie, platte kaas, … te strooien!
Smakelijk!

BEWAARTIP: Doe de overschot van de granola in een gesloten potje.

EXTRA BENODIGDHEDEN: bakpapier & platte ovenschaal

INGREDIËNTEN VOOR +/- 1 WEEK VOOR 2 PERSONEN:

MIX I

  • 150g havervlokken
  • 75g hazelnoten
  • 100g amandelen
  • 75g gepofte quinoa
  • 50g lijnzaad
  • 50g zonnebloempitten
  • 50g pompoenpitten
  • 1tl kaneelpoeder
  • ½ tl gemberpoeder
  • ½ tl kardemonpoeder

 

MIX II

  • 50g gojibessen
  • 50g rozijnen
  • 50g moerbeien
  • 50g cranberries

 

MIX III

  • 3 el ahornsiroop
  • 4 el kokosolie
  • 5 el agavesiroop

 

Thaise groene curry

door Het Natuurhuis in Comments: 0

Neem een wok en zet deze op een groot vuur. Doe het zakje kokoscrème in de wok en giet er een scheutje water bij (zo kan de kokoscrème niet verbranden!). Roer totdat je een vaste crème krijgt. Voeg de groene curry bij de kokoscrème en roer gedurende 2 minuten. Giet er nu de kokosmelk bij en zet het vuur wat lager. Nu kan je de groenten en het vlees voorbereiden. Kuis de gember en snij in dunne plakjes. Kneus het witte gedeelte van het citroengras met de achterkant van je mes (zo komen de aroma’s makkelijker vrij). De aubergine mag je in blokjes van ongeveer 2×2 snijden. Verwijder het steeltje van de shiitake en snij het hoedje in 4 partjes, de mini-mais snij je overlangs in 2. Zet het vuur van de wok terug hoger. Doe als eerste het citroengras en de gember in de wok. Voeg de aubergineblokjes erbij en laat dit even garen.
Nu mag je al de boontjes, sugar snaps, peultjes, mais en shiitake mee in de wok gooien. Dit mag je allemaal een tijdje laten garen en regelmatig omroeren. Voor de spicy lovers onder ons; voeg er eventueel wat chilipeper bij of nog een extra lepel currypasta. De sojascheuten doe je er bij vlak voor je alles uit de wok haalt. Verdeel de curry over de 4 borden en scheur er de thaise basilicum en koriander over.
Serveer er wat gestoomde jasmijn rijst bij on the side.

INGREDIËNTEN

  • 250g kip/tofu/varken/rund/…
  • 2el groene curry (Amaizing)
  • ½ duim gember
  • 1 stengel citroengras
  • 1 handvol thaise basilicum
  • 1 handvol koriander
  • 1 zakje kokoscrème (Rapunzel)
  • 400ml kokosmelk (Rapunzel)
  • ½ aubergine
  • Handvol sugar snaps
  • Handvol groene boontjes
  • Handvol peultjes
  • 5 mini mais
  • 250g Sojascheuten
  • 250g Shiitake champignons