Call us toll free: 03/233 23 56
Top notch Multipurpose WordPress Theme!
Call us toll free: 03/233 23 56

Het begint allemaal bij de boer!

Sterker nog, bij de akkergrond van de boer. De grond waarop geteeld wordt, moet minstens 5 jaar braak liggen, indien men er hier vroeger op de conventionle manier heeft geteeld. Dat wil zeggen dat de grond zijn natuurlijke biotoop kan herstellen en zo vrijgemaakt wordt van allerhande chemicaliën. Aangezien dat in sommige gevallen moeilijk is, heeft men een middenweg die boeren de mogelijkheid geeft toch deze gronden al te gebruiken om biologisch te telen. De landbouwproducten afkomstig van deze gronden zullen als ‘biologisch in omschakeling’ worden gecertificeerd. De essentie van biologische landbouw is een landbouwmethode waarbij geen gebruik wordt gemaakt van kunstmest, chemische bestrijdingsmiddelen (herbiciden, insecticiden, …) en gentechnologie.
De gewassen moeten het dus allemaal zelf doen waardoor alleen de sterkste en lekkerste landbouwproducten in de winkel terechtkomen.
Alles wat wordt gebruikt om bepaalde insecten of plagen te verjagen, is afkomstig uit de natuur, waardoor er geen schade wordt toegebracht aan het gewas, de ecologische omgeving en de gezondheid van de mens.

De biologische veehouder houdt zijn dieren op een diervriendelijke manier: kippen mogen vrij rondscharrelen en de varkens mogen lekker rollebollen in de modder! De dieren krijgen dus de rust en ruimte die ze nodig hebben en verdienen. Het spreekt voor zich dat de dieren uitsluitend biologisch voeder krijgen en er geen preventieve medicatie (antibiotica) tegen ziektes wordt toegediend.

Bij de verwerking van landbouwproducten worden nooit synthetische kleurstoffen, smaakmakers of bewaarmiddelen gebruikt. Voor al die zaken zijn er trouwens genoeg natuurlijke alternatieven! Het is belangrijk wanneer u een biologisch product wilt kopen dat u steeds kijkt of er een label op staat, dat de biologische kwaliteit garandeert. Dat label verschilt van land tot land.

 

Hieronder enkele van de meest voorkomende labels:

 • Biogarantie
 • Ecocert
 • Bioland
 • Agricole biologique
 • Europa

 

En wat is dan biologisch-dynamisch?

De biologisch-dynamische landbouw werkt net zoals de biologische landbouw, maar maakt daarnaast gebruik van de zaaikalender (waarbij wordt ingespeeld op de stand van de planeten) en maakt tevens gebruik van homeopathische preparaten. Produkten kunnen in de winkel worden herkend aan het begrip “Demeter”.

 

Waarom biologisch eten?

De keuze om biologisch te eten heeft uiteenlopende redenen:

 • omdat de natuur er beter van wordt;
 • omdat de dieren een beter leven hebben;
 • omdat u precies wilt weten wat u eet;
 • omdat u kiest voor kwaliteit;
 • omdat u zo gezond mogelijk wil eten;
 • omdat biologisch een duurzame vorm van landbouw is waar zowel de overheid, de boer en de consument belang bij hebben; Maar er is nog een goede reden: biologisch is gewoon héél lekker Bio is dus gewoon heel logisch!!